Voor deze week hebben wij in de pakketten/zelfoogst:
– prei
– Eikenbladsla
– snijbiet
– mini knolvenkel (loof voor de thee)
– ui
– courgettes
– selderij
– komkommer
Verder staan er diverse verse kruiden e.d. pluk gerust een bakje!
Kleinfruit:
– Rode aalbessen
– Zwarte bessen
– aardbeien
prijs per 500 gram 2,50.
Twee leuke makkelijke recepten van Jamie:
Dit bijgerecht met prei is razendsnel klaar. Voeg de tijm toe als extra smaakmaker. Wil je liever op de vegan tour, gebruik dan olijfolie in plaats van boter in dit makkelijke recept.
• olijfolie
• klontje boter (optioneel)
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 400 g prei, in plakjes van 1 cm
• blaadjes van een paar takjes tijm
1. Verhit een scheutje olijfolie, eventueel met de boter, in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak die in 1 minuut goudgeel. Roer de prei en tijm erdoor, voeg zout en peper toe en zet het vuur laag.
2. Laat 15 minuten smoren, onder geregeld roeren, tot de prei zacht, maar niet verkleurd is. Een lekker bijgerecht, dat je als basis voor andere recepten kunt gebruiken, zoals:
– Roer er wat crème fraîche en geraspte parmezaan door, en voeg toe aan risotto
– Beleg er geroosterd brood mee, bestrooi met kaas en leg onder de grill. Voeg wat room toe.
2–4 personen
• 2 courgettes
• geraspte schil en sap van 1 citroen
• blaadjes en steeltjes van 1 klein bosje munt, steeltjes gehakt
• 1–2 el extra vergine olijfolie
• 50 g ricotta
Schaaf de courgettes in linten met een kaasschaaf. Meng met het citroenraspsel en -sap, de munt en wat zout en peper. Laat de smaken 10 minuten intrekken. Bedruppel met de olie en verkruimel de ricotta erover.