Ecologisch Erf Emst

week 32

Oogstbericht week 32

Voor deze week hebben wij in de pakketten:

  • Snijbiet
  • Sla
  • Bleekselderij
  • Spitskool
  • Augurken
  • Komkommer
  • Courgettes
  • Puntpaprika
  • Chilipeper

Vergeet niet verse kruiden (munt, peterselie, salie, rozemarijn, tijm, melisse) mee te nemen.

 

VAKANTIE! “Gezien er per seizoen wordt betaald bieden wij aan dat de leden die op vakantie gaan hun groentepakket in die periode kunnen doorgeven aan familie, vrienden of buren. Laat wel even weten wie het pakket komt ophalen en wanneer.”

Fijne vakantie!

 

 Kleinfruit:

  • Bramen

Zelfpluk, prijs per 500 gram 2,50.

Zwarte bakken en de weegschaal staan bij de kas.

 

Bleekselderij info:

 

Wie kent ze niet, de groengele stengels met groene bladeren. Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is.

Bleekselderij is, net als wortelen, mango’s en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn ook aanwijzingen dat bèta-caroteen een anti-oxidatieve werking heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

Kalium

Daarnaast bevat bleekselderij, net als asperges, ook veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium werkt ook vochtafdrijvend. Let er wel op dat als je bleekselderij kookt met veel water dat er kalium verloren gaat.

Je kunt eindeloos variëren met bleekselderij en het rauw, gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Het is lekker in salades, als tussendoortje of snack gevuld met een sausje of in pastasauzen. Bleekselderij is ook een smakelijke toevoeging in soep en kan verwerkt worden in groentensapjes. Het blad van bleekselderij kun je niet eten. Als je het kookt, wordt het bitter.

Recepten:

Bleekselderij salade

recept-bleekselderij

Voor 4 personen
– 8 stengels bleekselderij, in 3 mm dikke, schuine schijfjes (400 g)
– 2 groene paprika’s, zaadjes verwijderd, in ½ cm brede repen (200 g)
– 1 middelgrote ui, gepeld en in dunne ringen (150 g)
– 1 tl fijne kristalsuiker
– 4 citroenen
– 20 g selderijblaadjes
– 15 g peterselieblaadjes
– 15 g korianderblaadjes
– 4 el kappertjes
– 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in smalle ringetjes
– 2 el olijfolie, plus extra om te bedruppelen
– 4 eieren
– 200 g feta, in stukjes van 2 cm gebroken
– zout en zwarte peper

  1. Doe de bleekselderij, groene paprika en ui in een kom, bestrooi alles met de suiker en ½ theelepel zout en hussel alles door elkaar. Zet de kom 30 minuten opzij, zodat de groenten iets zachter kunnen worden en wat vocht vrijlaten, dat ik later in de dressing verwerk.

    Snijd met een scherp mes aan beide kanten van de citroenen een dun plakje af. Snijd de citroenschil van boven naar beneden eraf en volg daarbij de natuurlijke bolling tot op het vruchtvlees zodat ook het witte vlies wordt verwijderd. Snijd boven een kom de citroenpartjes tussen de vliezen uit.

    3. Doe de citroenpartjes bij de zachte groenten en voeg ook het selderijblad, de peterselie, koriander, kappertjes, chilipeper, olijfolie en wat zwarte peper toe. Meng alles losjes door elkaar.

    4. Leg vlak voor het serveren van de salade de eieren met een lepel in een pan met zachtjes kokend water en laat ze 6 minuten koken. Spoel de eieren onder de koude kraan tot u ze kunt vasthouden en pel ze voorzichtig; de dooier moet nog vloeibaar zijn.

    5. Verdeel de salade op de borden, zet er stukjes feta op en leg op elk bord een zachtgekookt ei dat u in het midden openbreekt. Maak de salade af met wat druppels olijfolie en zwarte peper en serveer ze direct.

Augurken salade

augurken-salade

Was de augurken en snij ze in plakken. Bestrooi met zeezout, suiker en grove peper. Besprenkel ze flink met azijn naar keuze (smaak). Laat een nacht in de koelkast staan.

Variatie: snipper een uitje en meng er goed doorheen.

Facebook Page