Ecologisch Erf Emst

week 31

Oogstbericht week 31

Voor deze week hebben wij in de pakketten:

  • Batavia sla
  • Romanesco
  • Broccoli
  • Spitskool
  • Komkommer
  • Courgettes
  • Puntpaprika
  • Chilipeper

Vergeet niet verse kruiden (munt, peterselie, salie, rozemarijn, tijm, melisse) mee te nemen.

VAKANTIE! “Gezien er per seizoen wordt betaald bieden wij aan dat de leden die op vakantie gaan hun groentepakket in die periode kunnen doorgeven aan familie, vrienden of buren. Laat wel even weten wie het pakket komt ophalen en wanneer.”

Fijne vakantie!

 

 Kleinfruit:

  • Bramen

Zelfpluk, prijs per 500 gram 2,50.

Zwarte bakken en de weegschaal staan bij de kas.

 

Recepten:

Broccoli-muntkoekjes

broccoli-knoflook

Je eet deze hartige schatjes met wat tzatziki en salade, of een lik chilisaus en pitabrood. Wat jij wilt!

Recepten (voor 2 personen):
– 200 gram broccoli
– 2 teentjes knoflook
– 1 hand verse munt
– 1 ei
– 60 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 stukje van zo’n 60 gram harde geitenkaas

En zo doe je het: 
– Snijd de broccoli heel fijn. Gewoon met een groot hakmes op een snijplank is het handigst vind ik.
– Hak ook de knoflook fijn, scheur de munt in stukjes en rasp de geitenkaas.
– Doe alle ingrediënten samen met 100 milliliter warm water en een flinke snuf peper en zout in een kom. Mengen maar! Je hebt nu genoeg ‘beslag’ voor zes koekjes.
– Verwarm een laagje olie in een koekenpan met goede anti aanbaklaag.
– Maak hierin drie hoopjes van het mengsel en druk een beetje plat. Zodra de ene kant goudbruin is, na een minuut of vier, draai je de koekjes om en bak je de andere kant ook nog zo’n vier minuten.
– Haal uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en maak van het overige beslag weer drie koekjes.

Natuurlijk zijn deze broccoli-muntkoekjes lekker als diner, maar je kunt ze ook bij een borrelbuffet serveren.

Gegrilde paprika

rode-paprika

ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 middelgrote courgettes
  • 1 middelgrote rode ui
  • 2 theelepels olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • voor de chilidressing
  • 1 kleine, ronde rode chilipeper, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • een bosje koriander (ca. 10 g), grof gehakt
  • 1½ theelepel olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel rodewijnazijn

bereiden

Verhit een zware grillpan op middelhoog vuur. Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de halve paprika’s in de lengte doormidden en leg de stukken in een ruime kom.

Snijd de kapjes van de courgettes. Snijd het vruchtvlees in schuine plakken van ca. 1 cm dik. Pel de ui en snijd hem in 8 partjes zonder de harde kern te verwijderen. Doe de courgettes en ui bij de paprika’s en schenk er de olijfolie over. Breng op smaak met veel peper en schep de groenten goed om.

Leg de groenten in de hete grillpan en rooster ze 6-8 minuten. Druk ze met een spatel tegen de bodem van de pan. Keer ze éénmaal. De ui en courgettes zijn eerder gaar dan de paprika’s; leg ze zodra ze zacht zijn en lichte schroeiplekken hebben in een ondiepe schaal. Laat de paprika’s verder zacht worden. Als je grillpan niet zo groot is, kun je de groenten in porties bakken.

Roer ondertussen alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Doe de paprika in de schaal met de ui en courgettes en schep de groenten kort om. Breng ze op smaak met veel peper, schep de dressing erover en schep de groenten nogmaals voorzichtig om tot ze omhuld zijn met dressing. Serveer warm.

variatietip

Als je niet van chilidressing houdt, kun je ook alleen een scheutje balsamicoazijn over de salade druppelen.

Facebook Page