Te oogsten:
Broccoli
Bloemkool
Prei (zijn nog klein, het grootste deel op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Kervel
Rode snijbiet
Courgettes
Komkommer (pluk van de jonge plantjes die weer opgekomen zijn, ook lekker in een salade)
Boomspinazie
Augurk
Spitskool
Rode biet (kroten)
Bataviasla
Lollo rosso (op ons veld aan de overkant van de weg)
Eikenbladsla (veld aan de overkant van de weg)
De batavia, lollo rosso en eikenblad zijn een beetje aan het doorschieten, maar zijn nog steeds lekker.
Tip voor thuis: pluk de sla in stukjes in plaats van snijden
Rucola
Groene snijbiet
Worteltjes
Pruimtomaten (Pomodori) (maar minimaal,volgend jaar zullen we beter snoeien)
Radicchio
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Sperziebonen
Boerenkool
Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Boerenkoolsalade met appels en hazelnoten
Een heerlijk alternatief voor stamppot
Boerenkool wordt in Nederland meestal in een stamppot verwerkt en ook al is dit natuurlijk heerlijk winterkost, helaas gaan door het lange kookproces veel waardevolle vitamines verloren. Probeer dan eens boerenkool rauw in een salade met plakjes appel, blokjes kaas en geroosterde hazelnoten. De dressing met vers sinaasappelsap maakt het geheel af.
Benodigdheden
Een klein bosje boerenkool, ongeveer 170 g na het verwijderen van de ribben
50 g hazelnoten
1 sappige appel
80 g belegen kaas, of komijnekaas
Dressing
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
60 ml versgeperste sinaasappelsap
1 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel honing
Zout, peper
Bereiding
Maak eerst de dressing door in een kommetje alle ingrediënten goed te mengen. Breng op smaak met wat zout en peper.
Rooster de hazelnoten regelmatig roeren in een droge bakpan, totdat ze wat donkerder worden en heerlijk gaan ruiken
Rits de boerenkool van de ribben af en scheur de bladeren in hapklare stukken. Snij de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes. Snij de kaas in blokjes van ongeveer 1 cm.
Doe de boerenkool in een grote kom en gebruik je handen om de bladeren te ’masseren’ – hierdoor wordt de kool zachter. Voeg appelplakjes en dressing toe en meng alles goed. Strooi de kaasblokjes en geroosterde hazelnoten er bovenop.
bron: http://wroeten.nl/recepten/boerenkoolsalade/
Boerenkool salade
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Boerenkool staat in Nederland niet bekend als een typische saladegroente, maar toch kun je er heerlijke vullende salades mee maken. Het zit bovendien vol nuttige voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en vitamine K. Zoals met alle koolsalades is het fijn om de dressing even goed in te laten trekken, zodat de kool lekker mals en zacht wordt. Je kunt deze salade dus prima ’s morgens al klaarmaken en meenemen naar je werk voor de lunch.
Ingrediënten
200 gram boerenkool, kleingesneden
1/2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
2 theelepels mosterd
1/4 theelepel vloeibare stevia of iets anders om het een beetje zoet te maken
1 mespunt zout
300 gram pompoen, in blokjes
4 flinke eetlepels pompoenpitten
Bereiding
Doe de boerenkool met de olie, azijn, mosterd, het zoet en de zout in een grote kom. Meng met je handen of met een vork tot alle kool bedekt is met dressing. Eventueel kun je de kool ‘masseren’ met je handen om hem extra mals te maken. Laat minstens 15 minuten staan zodat de dressing goed in de kool kan trekken.
Bereid ondertussen de overige ingrediënten. Snijd de pompoen in blokjes en stoom hem gaar in een pan of in de magnetron. Rooster de pompoenpitten in droge pan. Meng de gekookte pompoen en pompoenpitten door de salade.
bron: https://vegetus.nl/boerenkool-salade/
Boerenkool wortel salade met avocadodressing
Ingrediënten voor 2 personen
300 gram boerenkool, gesneden
300 gram wortelen, in dunne plakjes
2 eetlepels chiazaad, geweld in water
1 avocado, het vruchtvlees
1 eetlepel tahin, pasta van sesamzaad
2 theelepels sojasaus
1 theelepel agavesiroop
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel komijn
beetje cayennepeper, (chilipeper)
200 ml water
Deze boerenkool wortel salade met avocadodressing is echt een super gezond recept! Je kunt dit best een superfood salade noemen door alle rijke ingrediënten.
Vooral door de rauwe boerenkool. Zou je boerenkool koken, dan verlies je 60% calcium, 76% ijzer, 50% jodium, 60% vitamine C, etc. Er gaat nogal wat verloren. Maar er is zelfs nog meer.
Onderzoekers aan de universiteit van Warwick hebben in 2007 onderzocht dat het 30 minuten koken van groente het gehalte glucosinolaten flink doet afnemen. Glucosinolaten zijn stoffen die voorkomen in koolsoorten, zoals bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes. Van deze stoffen wordt gezegd dat ze het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
Vandaar ook de volgende grove samenvatting van het Alkaline eetpatroon: “Eet 80% groenten, fruit en aardappelen, waarvan minimaal de helft rauw”. Er zijn nog veel meer “regels”, maar daar hoef jij je niet druk om te maken. Ik zorg dat elk recept op Supersnel Gezond voldoet aan die regels van dat eetpatroon. Zo kun jij heel gemakkelijk gezond eten.
Het boerenkool wortel salade met avocadodressing recept
Doe allereerst twee volle eetlepels chia zaad in een glas met 100 ml water. Laat de chia zaden even wellen. Ze zuigen dan al het water op waardoor je een soort gelei krijgt. Dat is precies de bedoeling.
Doe de 300 gram boerenkool in een hele grote pan of kom. De pan of kom moet zo groot zijn dat je dadelijk de salade gemakkelijk kunt husselen.
Snijd vervolgens de wortels in dunne plakjes en voeg deze toe aan de boerenkool.
Nu gaan we de dressing maken. Ik maak dit soort dressings altijd in de Magic Bullet. Dat komt omdat hij klein is en je tijdens het blenden het apparaat kunt schudden. Zo maak je heel snel en gemakkelijk de dressing. Heb je geen Magic Bullet, gebruik dan een staafmixer om de dressing te bereiden.
Feit: Je kunt heel gemakkelijk, op een gezonde manier, binnen 6 maanden tussen de 13 en 26 kg afvallen. Ontdek hier meer over snel afvallen.
Voeg de volgende ingrediënten bij elkaar:
1 rijpe avocado, het vruchtvlees
1 eetlepel tahin (pasta van sesamzaad)
2 theelepels sojasaus
1 theelepel agavesiroop
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel komijn (poeder)
mespuntje cayennepeper (chilipeper)
100 ml water
Blend dit geheel tot een egale avocadodressing. Afhankelijk van de grootte van de avocado wil je misschien nog wat water toevoegen. Het is de bedoeling om de dressing zo te maken dat deze niet te dik is. De dressing moet goed kunnen mengen met de salade. Voeg ook niet teveel water toe. Het is zeker niet de bedoeling dat het zo dun als vla wordt. De avocadodressing moet blijven plakken aan de boerenkool.
Schenk nu de avocadodressing over de salade, samen met de gelei van chia zaden.
Hussel het geheel goed door elkaar, zodat de dressing echt volledig vermengd is met de boerenkool.
Verdeel het gerecht over de borden.
Bron: http://supersnelgezond.nl/boerenkool-wortel-salade-met-avocadodressing/
Eenvoudige, snelle spitskoolsalade
Een eenvoudige en snelle salade die ook lekker en voedzaam is.
Tijd: 10 min.
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
100-125 gram spitskool
halve appel
4 stengels bleekselderij
handjevol walnoten
4 eetlepels mayonaise
1,5 theelepel citroensap
halve theelepel wijnazijn
1 eetlepel olijfolie
1-1,5 theelepel gedroogde dragon
Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de appel in blokjes, de bleekselderij in dunne ringetjes en hak de walnoten fijn.
Meng daarna de mayonaise met het citroensap, de wijnazijn, olijfolie en dragon. Tip: Als u geen wijnazijn in huis hebt, kunt u ook gewone azijn gebruiken.
Was en snijd de spitskool in reepjes. Schep daarna de spitskool in een schaal en voeg de appel, de bleekselderij en de walnoten toe. Meng dit door elkaar zodat alles goed verdeeld is. Schep daarna de dressing over de salade en meng alles nogmaals goed door en klaar is uw salade!
bron: http://www.lekkerensimpel.com/eenvoudige-snelle-spitskoolsalade/
Croque-monsieur met snijbiet
Voorbereidingstijd:5 minuten
Kooktijd:20 minuten
Aantal personen:4
INGREDIËNTEN VOOR BECHAMEL
15 gram bloem
15 gram boter
250 milliliter melk
peper
zout
nootmuskaat
INGREDIËNTEN VOOR CROQUE-MONSIEUR
2 uien (gesnipperd)
300 gram snijbiet
olijfolie
200 gram geraspte kaas
8 sneetje brood (wit of bruin)
25 gram boter
zout
peper
Een croque-monsieur is eigenlijk gewoon een tosti. Deze croque-monsieur is een luxe variant. De tosti beleg je met gebakken snijbiet. Vervolgens wat bechamelsaus erop en wat geraspte kaas erover. Dan lekker grillen. Je krijgt zo een heerlijk lunchgerecht voor 4 personen.
Bak de uien in wat olijfolie in een brede koekenpan tot ze glazig zijn. Hak de stelen van de snijbiet in stukjes van 1 centimeter. Snijd het blad grof. Voeg de snijbiet toe en stoof het tot het gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
Smelt in een pan met dikke bodem de boter, klop hier met een garde de bloem door. Voeg nu, terwijl je flink klopt, kleine scheutjes melk toe totdat je een smeuige saus hebt. Kook de saus tot het stevig maar smeuig is. Giet de saus door een zeef. Werk de saus door de zeef met de bolle kant van een pollepel zodat alle klontjes eruit zijn.
Verwarm de oven of grill voor op de hoogste stand. Besmeer alle boterhammen aan 1 kant met boter. Zorg dat de beboterde kanten aan de buitenkant van de croque-monsieurs blijft. Beleg 4 boterhammen met de helft van de geraspte kaas en dek ze af met de andere boterhammen. Zorg dat de beboterde kant bovenop ligt. Leg ze onder de grill tot 1 kant bruin is. Haal ze uit de oven en en draai ze om. Schep er een laag snijbiet op. Schep hier een laag bechamelsaus over. Bestrooi met de overige geraspte kaas. Grill de croque-monsieurs tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!
bron: http://www.snijbiet.nl/recepten/croque-monsieur-met-snijbiet/