Te oogsten:
Broccoli
Bloemkool
Prei (zijn nog klein, het grootste deel op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Courgettes
Komkommer (worden er al wat minder)
Boomspinazie (pluk van de jonge plantjes die weer opgekomen zijn, ook lekker in een salade)
Augurk
Spitskool
Rode biet (kroten)
Bataviasla, Lollo rosso, Eikenbladsla (hier zijn nog blaadjes van te plukken die goed eetbaar zijn)
Rucola (er zitten bloemen in maar het is nog net zo goed eetbaar en ook de bloemen zijn eetbaar, leuk voor in een salade)
Groene snijbiet
Worteltjes
Pruimtomaten (Pomodori) (maar minimaal,volgend jaar zullen we beter snoeien)
Radicchio
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Sperziebonen (staan wel met hun voeten in het water dus neem zeker laarzen mee)
Boerenkool
Nieuw:
Knolselderij
Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Pasta met spitskool
400 g spitskool, gesneden – 1 ui, gesnipperd – evt. 1 wortel , in kleine stukjes – scheutje olie – 1 teentje knoflook, geperst – 2 theel. Italiaanse kruidenmix – 150 g brie of camembert (of andere kaas) – pasta voor 2 pers. – evt. geraspte kaas
Stoof de groente(n) met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruiden in ongeveer een kwartier beetgaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Snijd de kaas in kleine stukjes en meng deze goed door de pasta. Voeg de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van.:
Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde over op 180 ºC staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit.
Gevulde bleekselderijstengels
Bereidingstijd
20 minuten
Voor:
24 stuks
Benodigdheden:
1 kleine struik bleekselderij
enkele takjes peterselie
enkele sprieten bieslook
1/8 l. slagroom
zout
peper uit de molen
1/8 l. crème fraiche
1 mespuntje fijne Franse mosterd
Bereiding gevulde bleekselderijstengels:
Maak de bleekselderij schoon. Verwijder de bladeren en de voet van de struik. Neem ook de dunne stengels weg. Schrap de overige stengels, indien noodzakelijk, af. Snijd de stengels in stukjes van vier centimeter. Leg ze een uurtje in een bak met ruim kokend water waaraan enkele ijsblokjes zijn toegevoegd. Plaats de bak bij voorkeur in de koelkast.
Hak of snijd de tuinkruiden ragfijn. Klop de slagroom net niet helemaal stijf op en voeg tijdens het kloppen wat zout en peper toe. Doe er vervolgens de goed losgeroerde crème fraiche bij. Klop daarna alles nogmaals flink op en voeg tijdens het kloppen de peterselie en de bieslook toe. Proef het mengsel en voeg naar smaak wat fijne (Franse) mosterd toe. Doe daarna alles over in een grote spuitzak waarin een grote gekartelde spuitmond is aangebracht. Leg de spuitzak met inhoud op een bord en plaats deze eveneens in de koelkast.
Maak vlak voor het opdienen de stukjes bleekselderij droog met keukenpapier. Snijd eventueel aan de bolle zijde dunne plakjes af zodat de stukjes mooi plat blijven liggen. Spuit op ieder stukje bleekselderij een fraaie reep van het kruiden- en roommengsel. U kunt de gevulde bleekselderijstengels vlak voor het opdienen ook nog bestrooien met wat fijn geraspte belegen of oude Goudse kaas.
Serveer de stukjes gevulde bleekselderij op een schaal waarop een fraai gevouwen servet is gelegd. Ook kunt u de bleekselderijstengels op een bord leggen mooi gegarneerd om als voorgerecht te serveren. Bij beiden opties is het leuk om er bij wijze van garnering een fraaie toef krulpeterselie of een bloem van de Oost-Indische kers
(bron: voorgerechten.net)